Monday, January 31, 2011

"PENGALAMAN"



Assalamualaikum smua...jam 1.14am,msh x dpt ,m'lelapkan mata.Inilah akibatnya jika tdor b'lebihan.2 hari aku asyk tdor jaa...Mmg t'baek arr!!!!!

Mau cita sket pngalaman aku m'daki gunung di Cameron Highland ari 2 (Gunung Brinchang)..Inilah adalah pngalaman t'mahal yg pernah aku alami.Maybe aku perlu pkir 2-3 dlu kot sblm bt kputusan nk join mna2 xtvt m'manjat gunung slps ini.Seyesly,aku TRAUMA!!!!huhuhu...1st time aku d'usung beramai2 d'sbbkan aku x bleh b'jalan,1st time aku naik ambulance n 1st time aku msuk hospital!!!seyesly,aku trauma...huhuhu...2 la,sapa srh excited x ingat dunia sgt masa nk g 2...inilah nsibnya..huhuhu

1st day,everything ok!Cuaca kt sana sgt sejukkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!Sejuk tahap beku.Second day,seawal jam 7.15am,kmi d'minta b'kumpul dan sama2 naik k'gunung.awal2 aku excited jer,mklumlah msh sehat.Muka happy jer..Then,dah smpai puncak.Kami kena gali lubang utk tanam 2011 pokok.Then,aku turun k'bawah nk tlg agkat barang.Time 2 aku da start jatuh2 dah.Jatuh biasa2 itu normal bagiku.Bangun,senyum2 n bt mcm xda ap yg t'jdi.Bnyak kali jgk arr aku jatuh ari 2.Lbh dri 10 kali aku t'sembam xpn t'duduk d'sbbkan jalan yg sgt2 licin.Mklumlah,hujan x henti2, tue yg licin 2..Mau xnya aku x jatuh t'sembam..

Then,petang itu.Lps lunch,maybe dah takdir kot nsb aku camnieyh.Time tgh tlg2 agkat benih pokok,tba2 aku t'gelincir n jatuh t'duduk.Perghhhh...sakitnya..Hnya ALLAH yg tahu.Time 2 aku da mula rsa2 sakit,tp aku bt rilek jer.Aku bgn n nk trus tlg...Tp,sakit sgt..Then,kwn2 yg lain ckp."Tinie,klo sakit 2,jgn pksa diri,duduk jer situ,kitaorang bleh bt".Aku pn duduk la diam2 kt situ.Tp,bla org lain tgh bt kerja,aku kt situ bt bodoh jer,mst la rasa x sedap hati kn.Aku pn bgn,smbung tlg blik.Then,diorang ckp,p'hantaran benih2 pokok dah setel.Aku pn nk turun k'bwh jap mnyahut panggilan nature.TAPI........time 2,aku da x ble nk jalan rupanya...Sakit sgt.Kakiku cramp+ m'gigil...huhuhu..

Semua org panik dan mngelilingi aku.Aku ckp dgn diorang,aku still bleyh jalan lgi la.Aku ok lg!!!!(time2 sakit pn nk belagak,bknnya ap,aku xmo susahkan org lain)tp,bila jalan,aku jatuh..diorang bw aku g rest jap.Then smua b'sepakat nk bw aku turun sbb bila mlm nanti lg susah..ad sorng lec (kot) kol ambulance.Ambulance x bleyh naik smpai ats,so t'pksa la kami turun.first2,aku b'degil lg,mau jaln sndri.Then,lec 2 ckp,"tnie,kamu 2 sakit,time2 nie kamu dah x bleyh nk segan2 dah".Aku bknnya apa,tanak susahkan org,ingat aku nie ringan ker?hahaha...M'mandangakan aku x bleyh nk jalan dah,aku biarkan je larh.Mula2,diorang "slide"kan aku dlu.sorang tolak kt dpn,sorang tarik kaki.Time 2 aku sedar lg.1st time main luncur2 dlm lumpur (d'sbbkan hujan +tanah)..Then,diorang angkat aku kot.Pas2,aku dah x berapa nk sedar dah...antara 2 alam..Yg aku sedar diorng ad pggl2 nama2 aku,srh aku jgn pejam mata then..............................................Jutaan terima kasih aku ucpkan kpd afiq,anip,lec India,prof eddy (sbb dia ad gtaw aku,dia tlg agkt aku time 2),n ramai2 lg kwn2 yg aku tataw siapa sbb aku da x brapa nk sedar time 2, yg tlh b'susah pyh tlg aku.Hnya ALLAH S.W.T shj yg dpt m'bls jasa kalian.....

Sedar2 aku dah kt hospital,doc x-ray aku pnya pinggang kaki.Alhamdulillah,xda ruptured.Doc ckp muscle n soft tissue t'koyak..Xbleh gerak byk2..Then,aku d'hntar k'observation room.Pas2 trus aku x sdar dah.Sedar2 dah pulul 11 lbh.Time 2 ad 3 org lecturer dtng m'lawat aku.Trus aku mnta nk blik.Huhuhu.Actually,aku x ble blik lg.Tapi,aku b'keras nk blik jg!!!Xmo aku,dok hospital sorang2.Tdor hotel lg bez!G pn aku nk mandi....lec 2 pn mnta kbenaran dgn doc,doc ckp aku boleh blik,tp klo bsok msh ad bengkak2 or makin truk,aku kna g hospital 2 blik.Huwaaa...TAPI,slmt x yah!!!;))

Bsoknya,seharian aku stay kt hotel.Org lain g jalan2.Aku tdor jer.Dah x ble nk gerak lbh2.Tuhan jer tahu perasaan aku time 2.Gila bosan dok hotel sorang2!!!Pkol 4 baru kmi b'tolak blik k'shah alam.Spnjang perjalanan,aku tdor lg.Smpai rumah,kna bebel dgn abg mie..Hahaha...pdn muka!!!!!Aku x bg lecturer inform mak abh psal keadaan aku kt sna.Takowt diorang t'kejut dan risau..Apapn,anakmu d'snie dah ok!!!Xda yg patah riuk.Hantaran x kurang nanti.Cuma x bleyh gerak byk2 larh..Minggu nie,aku x g kelas la jwbnya.Sorry doc!!!!x sengaja T_T

Kenangan dri Cameron Highland yg plng mahal aku bw blik,"BAJU HOSPITAL"...hahaha...time aku discharge,aku pkai bju hospital,sapa srh tukar baju aku..(elok larh sbb sport shoes+ jersi MSU baru + suar track + tudung aku hilang,tataw g mana,sbg p'tukaran)Then,xda org nk hntar blik.Aku smpn jer la.AGk2 kna tgkap ark sbb aku smpan harta kerajaan Malaysia???Huhuhu...


Mood cik apple hijau :

BOSAN sbb asyk tdor.nsb baek mlm nie ble on9.TUe pn smbil baring.huhu
RISAU sbb keja mst b'timbun,dahla ponteng kelas.Kwn2,anything,inform me k ;))
GEMBIRA sbb arinie dah ari selasa,rabu mau blik kg!!!MAmee n kakak,cpt arr hbs kelas..
SEDIH sbb " BIARLAH RAHSIA"....stiap yg t'jhd mst ada hikmahnya.ALLAH dah berikan aku petunjuk...

P/s : Harap2 smua student Malaysia d'Mesir dlm keadaan selamat dan d'lindungi ALLAH S.W.T..Aminnnn....

2 comments:

  1. waaaaaa....(^^) seronok die..huhu..anywy,moga kenangan manis itu tidak terhenti disini..amiin..senyum sokmo ne!!!(^^)

    ReplyDelete