Friday, December 14, 2012

Again....Broga Hill :)

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum semua...

Disember..Oouhh!Posting surgery yg agak "menyakitkan".Hmmm.....sabarlah wahai hati,kuatkan usaha,insya Allah b'jaya.Allah selalu ada dengan kita.Kalau kita usaha,pasti ada jalannya......2 minggu b'lalu...another 5 weeks to go :'(

Sempena dgn cuti Hari Keputeraan Sultan Selangor(Selasa lepas),aku dan kawan2 m'ambil peluang CUTI yg ada utk m'hilangkan stress.Broga Hill,here we come!!!!!Bukannya apa,dah lama x hiking.Maklumlah,lutut aku ni b'masalah sket.Nama gelaran baru dari classmate baru- "budak ligament putus".Hmm....apa2 jelah,asalkan kalian bahagia.Hehe..Beberapa hari sebelum pi,aku dah tekadkan hati,kuatkan semangat,apa nak jadi,jadilah....Nak juga panjat bukit tu.Lamanya x hiking.Almost 1 year.Mujurlah ada teman2 yg m'mahami.Berbekalkan Cerebrax satu kotak (painkiller actually),berangkatlah kami b'tiga b'serta 9 buah kereta yg lain (actually,aku mnumpang aktiviti mentoring adik2 junior2) mnuju ke Semenyih,Kajang,Selangor.Bangun s'awal 4am.Wow!Awalnya....Nak tgk "sunrise" la katakan.Kali ni dah x sesat lagi.Hehe..S'sampai d'sana, xdan pun nak tgk sunrise.Kelewatan bertolak?Mungkin....Apapun,Alhamdulillah,masa hiking..lutut n kaki x buat hal lansung.Dia kesiankan tuan dia kot.Next appoinment,21/1/2013-x payah pi kalau lututnya dah baik kan?Bye2 sport specialist :P

Ini hasil kami d'sana :
Saya mau terbang!!!:P




Happy yea boleh panjat Broga?





Model m'rangkap classmate.Siapa mau b'kenalan?Single lagi kot?Haha!





Malaysia BOLEH!Tnie n Ain pun BOLEH!





Eh?T'tiba PAKCIK ni ada kat sebelah.Nak juga b'posing.PEACE yo!




Cuba teka!Kami d'mana?:)




B'gambar b'sama junior2..Akak2 n abg senior ni mnyibuk jer kan..hehe





With my lovely sis-USTAZAH HANANI.Hihi :)





Matahari t'senyum mnyambut kedatangan kami....




Alhamdulillah...b'jaya sampai ke puncak.Gunung Tok Wan?Hmmm....xpalah..Sekian...






BFF forever-kurang s'orang..Zati :(




DAN



Sebelum t'lambat....12/12/12...special date kan?Yeah...mmg tarikh ini sgt special buat kami seisi keluarga terutamanya my lovely brother,amgg n my lovely kak ipaq kerana telah mnimang cahaya mata yg pipinya tembam-baby girl.Syukur ya Allah.Semakin tua la aku kan.WELCOME to kehidupan duniawi little princess (belum ada nama)Moga m'jadi anak yg solehah.........TAHNIAH utk amgg dan kak nesma :)




TADAAAAAAAA..........



Cute little princess-12/12/12




p/s : Special thanks to both of you,ain n zahin yg sudi teman tnie.Next time,kita pi bukit/gunung lain plak taw.Siapa mau join,rojer2 la kami :)


Tuesday, November 20, 2012

EOP...just around the corner :)

Bismillahirahmanirrahim...

Assalamualaikum semua~

Udah sekian lama x menjengah blog ni.Sampai dah b'sawang dah kan?Dan dah ada pun yg tegur,"dah 3 bulan ko x update blog!"Thanks kepada yg sudi m'baca blog yg x seberapa ni :)


EOP-End of Posting Exam just around the corner!Ya Allah,cepatnya masa berlalu kan?Dah hampir dua bulan rupanya aku kat Medicine Department.Tinggal 1 minggu jer lagi,then bye2 ward 7A,7B,7C,8A&8B HTAR.Hmmm....byk yg aku dapat belajar kat sini.Mudah-mudahan Allah S.W.T permudahkan urusan kami pada minggu hadapan.Fighting kwn2!!!!!LONG CASE:Jaundice,Pneumonia,Hypertension,CVA,DM,Pleural Effusion?Lagi2..any other tips?Hehe:)

Sebenarnya,banyak benda yg nak d'kongsi dgn kalian semua..TAPI nak bt mcm mana.Xdan..Balik hospital dlm keletihan trus ZzzZZz.And sementara dah ada peluang ni,bolehla kongsi my experience today,td tgh hari time bed site teaching(BST),aku n kwn2 lain dapat tgk patient  presented with chorea depan mata sendiri.Selalunya tgk kat youtube jer time sesi pembelajaran(kalau nak tahu lebih detail,boleh tgk kat Youtube).Menarik bukan?Syukur kerana dapat peluang ini..Btw,kawan2 tahu apa itu chorea?Sat nk pinjam definition dari Medscape,mungkin maksudnya lebih tepat :"a state of excessive, spontaneous movements, irregularly timed, non-repetitive, randomly distributed and abrupt in character. These movements may vary in severity from restlessness with mild intermittent exaggeration of gesture and expression, fidgeting movements of the hands, unstable dance-like gait to a continuous flow of disabling, violent movements."Kesian aku tgk makcik tu.Tangan dan kakinya sebelah kanan b'gerak2 tanpa henti.Dancing movement.Agak memenatkan sbb dia sndiri x boleh nak kawal pergerakan tu.Kalau dapat CASE ni time EOP ni mmg TERBAIK kan :')Apapun, Alhamdulillah,kita diberi nikmat sihat.Syukur........

Case Write-Up n Log Book x completekan lagi.Hohoho!Jenuh laaaaa...Mana nak exam lagi kan.Biasa la student dgn istilah kerja2 last minit ni...It's ok.Masih punya waktu.Apa yg kuharapkan,aku KENA CONFIDENT time exam nanti.Ya ALLAH, berikanlah aku keberanian utk berkata-kata dan meluahkan apa yg t'buku d'dalam otak.Lapangkan pemikiran.Permudahkanlah urusan.First time nak tempuh "exam begini".Cuak OOoo.Mohon dapat examiner yg baik.Aku janji,aku akn jadi "doktor yg baik" pada masa akan datang.Aminn.......

Waktu2 begini...rindu kat Mak Abah.Huhu..Nak balik!!!!Tapi apakan daya.Jauh benor kampung aku.Sabarlah wahai hati.Pohon restu mak abah dan family melalui doa :).Hmmm...oklah,sekian sahaja coret2  kali ini.Mau sambung buat case write up.Pening dgn complaint patient sendiri.Pneumonia?Congestive Heart Failure?Pleural Effusion?Isk2..medical student ni.STUDY2!!!!.K,bye2^____^



Rindu Sin Chan nie!Hehe...To all my friends,bdk kechek ni kata "BEST OF LUCK KAKAK2 n ABANG2 :)


Wednesday, August 1, 2012

Panggilan "24434"

Bismillahirrahmanirrahim...


Assalamualaikum semua~


Kembali aku ke-sini.Entah mengapa..sukar utk aku melelapkan mata pada malam ini.Jom b'dating dgn Yg. Maha Esa.Sebelum itu,aku nak kongsikan sedikit p'isian tentang "panggilan 24434".Apa itu panggilan 24434?Ianya bukan panggilan dari mak abah kita,kekasih hati kita mahupun rakan-rakan2 kita.Panggilan ini WAJIB "dijawab" oleh setiap umat ISLAM di seluruh dunia.Mengapa 24434?



2 Rakaat-Solat Subuh
4 Rakaat-Solat Zuhur
4 Rakaat-Solat Asar
3 Rakaat-Solat Maghrib
4 Rakaat-Solat Isya




Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: 

“Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:”Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”                                                                                                     
                                                                                                                             
                                                                                            Riwayat at-Tirmidzi                                                          


SOLAT ITU TIANG AGAMA..Runtuhnya agama seseorang itu kerana runtuh solatnya.Ya Allah,hati ini gusar.Mcm mana nak menasihati org yg b'puasa tetapi tidak menunaikan solat?Lebih2 lagi mereka adalah teman serumah kita.Sekadar m'benci dgn hati yg aku mampu lakukan setakat ini.Aku x punya kekuatan utk "mngajak ke jalan kebenaran"  dengan cara yg b'hemah kerana diri ini juga kadang2 goyah,lalai dengan hal2 duniawi.Ampuniku ya Allah :(




"TIADA PANGGILAN SEPENTING PANGGILAN 24434 (PANGGILAN ILAHI).."







p/s : Di bulan yg mulia ini.Jom perbaiki diri dan m'jadi hamba yg sentiasa d'redhaiNYA.Fasa ke-2 Ramadhan :')

My Hero.......

Bismillahirrahmanirrahim....


Assalamualaikum semua~


Semoga kalian sentiasa d'berkati Allah S.W.T.Terima kasih kerana sudi singgah sebentar di teratak usang ini.Dan....Xlupa juga ribuan terimas kepada kwn2 yg sudi follow blog ini.(ok,i terasa skema seketika) :0


Hmm....di malam yg sesunyi ini,aku sendiri,tiada yg menemani.Ewahh..Nak cerita apa ya kat kwn2 sekalian?Hari ni....nak cerita psai my hero pnya wedding la!Oppss...my HERO.Bkn boypren ya tapi my lovely hero-mamee mucit (abg aku ler..hehe).Kat umah ada 5 hero.My boss my hero adalah my ABAH!Alhamdulillah,abah dah boleh kuar ward dua hari lps.Lagi 4 orang hero tu,3 hero ni abang2 aku n sorang lagi ni anak menakan aku (umur 12 tahun baru).Hero-hero (abg yg 3 orang) kat dalam umah semua dah kahwin.Uhuhuhu..tinggal la kami b'tiga.Puteri2 aka powerpuff girl.Nsb baik tahun ni semua raya kat Kedah!Yay!Xdala sunyi sgt kan...+ d'tmbah lagi dgn kehadiran 3 orang baru dlm family kami.2 kak ipaq baru -(kak nesma,kak farah n baby gurl "achik bambam-Nur Aqilah Auni" -anak abg sulung).Alhamdulillah.Semoga meriah la mnyambut lebaran kali ni.Dan semoga keluargaku sentiasa d'berkati dan d'lindungi Allah S.W.T.Ameen..


Kembali ke tajuk perbincangan.Heroku yg b'kahwin ni namanya Mohd Helmy,tapi kami panggilnya Mamee Mucit tapi skang dah x brapa nk buncit dah..sbb sbg final year medical student + "husband" orang..tanggungjawab lagi berat la kan..So dia makin kurus.Maka,makin hensem la abg deme ni.hihi :)


Ni gambar sekita majlis sebelah lelaki (23 June 2012).Maaf sedikit lambat upload : (Thanks to abg wan +zati ).Dan....Maaf amek senyap2 gmbar x gtaw.hehe ;p



Kak Luna + adik Maneyh + Me = Zati tukang amek gambar :)


Pengantin sudah sampe..Uhh..1st time jadi pengapit +.+


Kompang d'palu.....si kechek tu pun sibuk jg.haha :)


Mamee said  to kak farah : "Welcome to my life dear"

Kumpulan kompang..ribuan terimas sepupu sepapat :)


Simple but nice :)


Selesai majlis...di waktu petang ;p


Giliran siapa slps ini?TUDUNG PURPLE!Haha :)


DAN.....


Aku m'cari wajah setenangnya..
Aku m'cari senyuman seiras senyumannya..
Aku m'cari insan sepertinya...
Di manakah kan kutemui...
S'seorang seperti......


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



USTAZ AMIRUL ^___*

(imaginasi semata-mata)




 Oklah,nak sambung cari resepi bt kuih raya.Mode balik kampung ON!Awai benor kan..K,bye~


Saturday, July 28, 2012

AdaMU

Bismillahirahmanirrahim....


Assalamualaikum semua~


Apa khabar kawan2?Ramadhan ke-8 sudah berlalu.Perkara yg baik sememangnya berlalu dgn pantas sekali bukan?Jadi di bulan yg penuh barakah ini,marilah kita perbanyakkan amalan.Top-up yg mana kurang.Mungkin tahun depan kita x lagi b'peluang mnikmati bulan yg mulia ini.Apapun,sebelum t'lambat,Salam Ramadhan sekali lagi bt semua p'baca blog ini(maaf sedikit t'lambat) :)


Errrr.....Kwn2 kat sini,sapa kenal Najwa Latif?Ala...anak pakcik Latif yg nyanyi lagu "Cinta Muka Buku","Kosong" dan bla bla bla.Hmm....lagu t'baru dia sempena Ramadhan nie,best!!!Aku ni fanatik adik Najwa k?boleh laa...Lagu dia best2 juga.Moh kita layan lirik lagu adaMu ni smbil dgr adik Najwa Latif nyanyi2 di blog ini..Special utk uols taw!!Best k x best?Tepuk dada,tanyalah telinga.Layannnnnn :)


AdaMU (Najwa Latif)


Merenung ke luar jendela
Melihat kebesaranNya
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniaNya di dunia
Kau berikan ku kekuatan
Untuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan
Kerna Kau yang satu
Yang setia bersamaku
Di kala ku jatuh ku bangkit kerna Mu
Ku tahu ku adaMu di sisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu
Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu

p/s : Thanks en.Google for the lirik :)

Wednesday, July 18, 2012

Bilakah semua ini akan b'akhir.........

Bismillahirrahmanirrahim....


Assalamualaikum semua~


B'akhir sudah,pencarian cintaku....Jiwa ini x lagi sepi,kini..aku x sendiri.Eh?silap2.Bukan ini yg d'maksudkan sebenarnya.Hehe..B'kenaan tajuk d'atas,"BILAKAH SEMUA INI AKAN BERAKHIR?" ialah psal research aku ni laa...Pasaipa x taw x setel2 lagi."HAghu" sungguh la.Kawan2 lain semua dah balik kampung halaman dengan selamatnya dah.Huhu..


Aku...masih d'sini.Masih di library,PPAS.Sedang m'edit2 tesis utk kali t'akhir ats arahan supervisorku yg d'sayangi.Uhhh..why me?why me?SABAR!!!!!!"Setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya.Yg baik sudah tentunya daripada Tuhan yg Esa dan yg buruk adalah atas kelemahan diri kita sendiri.Ayuh kita b'muhasabah diri :))".Pinjam ayat kat status aku sat.Bknnya apa,nak kena ingatkan diri yg lemah ini,kadang2 hati ni x cekal mcm org lain.Baru kena uji sket dah teriak.Haisshhh..apa la kan bdk ni :p


Alhamdulillah...Setelah pelbagai cabaran d'lalui,aku berjaya juga.W'pun x sampai ke detik2 m'hantar "hard-cover thesis" tu lagi,tapi aku b'bangga dgn diri aku.Aku pun boleh buat mcm kawan2 sekelas lain bt.Supervisor aku dah kembali.Hmmm.....pemergiannya seketika m'buatkan hidup aku kucar-kacir utk sebulan yg lepas.Porak peranda.Hnya orang yg terdekat yg s'tiasa b'ada dekat dgn aku ja yg tahu betapa porak perandanya hidup aku ni d'sebabkan oleh research ni.Ok,again...SABAR :)


Sepanjang m'buat research ini,byk org telah m'buat hatiku t'sentuh.Maklumlah,aku "anak yg d'pinggirkan".Erti kata lain,aku "anak punggut" doctor2 lain la.Tapi alhamdulillah,mereka b'jaya m'bantu aku.Paling bt aku t'haru,Dr.Ammar.Sepetang dia mngajar aku bt graph guna SPSS smpai aku la reti,then malam tu plak siap msej aku lagi,"Hartini,is everything ok?".Ohhh..t'harunya.Walaupun aku sekadar "anak punggut".:')


Kini,supervisorku kembali dan dia juga tahu bgaimana mnderitanya hidup aku bila dia xda.Berita d'sampaikan oleh Dr.Ammar.Ya Allah,xdan aku nak ckp apa,Dr.Ammar dah cerita semua dah.Hmm...t'masuklah "bila aku teriak setiap hari bila x taw nak bt apa dgn research ni".Yg ni abg mie pnya kerja p inform Dr.Ammar and akhirnya smpai ke telinga suopervisorku.Malu betoll.Haishh..."Tahniah sbb b'jaya m'lalui semua ini,ingatlah, setiap apa yg t'jadi,ingatlah Allah,Allah sentiasa ada dgn kita".Haaaa...ini kata2 nasihat drpd supervisor aku.Hambekkk ko jah :)



Friend Forever!Alhamdulillah,kita berjaya utk seketika (pada waktu itu)-Research Presentation :)


With Miss Shaza yg comel.One of the judges on that day ;p


SEKARANG,nak siapkan 2nd Dratf.Bila nak boleh balik ni???Kepada kwn2 yg telah pun selamat b'cuti d'kampung,aku ingin m'ucapkan "Selamat Bercuti" dan "Selamat Mnyambut Ramadhan Al-Mubarak" d'samping keluarga t'cinta.Ikhlas dariku,Hartini Abu Bakar yg berada jauh d'perantauan :')


Bye~^_____^



Tuesday, July 17, 2012

Thousand Years.........


Bismillahirrahmanirrahim....

Assalamualaikum semua~





I have died everyday

waiting for you
Darlin' don't be afraid
I have loved you for a
Thousand years
I'll love you for a

Thousand more


^______^





p/s : Soal hati saya...Tiada b'kaitan dgn yg hidup mahupun yg telah meninggal dunia.Wallahualam~






Thursday, July 12, 2012

Hmm.......

Bismillahirahmanirrahim....


Assalamualaikum semua~


Hmm.....sambil mnyiapkan thesis yg x siap2 ni,aku termenung seketika.Wujud kan orang yg "hanya baik dgn kita bila dia m'merlukan bantuan kita". Dalam erti kata lain,buat baik dgn kita sbb nak m'gunakan kita.Ohhh..agak mnyedihkan bukan?Selepas everything setel,nampak kita depan mata pun bt mcm x nmpak jer.Mcm x wujud pun kat situ.Tegur pun tidak.Adakah ini layak d'panggil "kawan" ataupun "sahabat"?


Ya Allah,mudah-mudahan aku tidak tergolong dlm kalangan orang yg b'sikap demikian.Bak kata pepatah,"habis madu sepah dibuang"-(entah sesuai ke idok guna yg ni) ataupun "kacang lupakan kulit".Semua orang x sempurna. Aku maafkan dia.Semoga dia berubah dan tidak melakukan perkara yg sama kepada orang lain.Juga.....Maafkan aku kawan2 sekiranya sikapku pernah buat kalian terguris ataupun berkecil hati.

Counting days...Ramadhan dah dekat....X sabarnya.Dah cukup b'sedia kawan2?????


Taken from Jom Berdakwah di Facebook :)


p/s : Research presentation DONE!Thanks Dr.Sami n Dr.Ammar yg telah byk m'bntu dan m'ambil berat.Thanks juga utk senior Gmie,kak jan,ain yg m'bantu mngurangkan kepeningan utk m'analisis data m'gunakan SPSS.X lupa jg kepada smua org yg terlibat secara lansung mahupun x lansung.Ribuan terimas.Hnya Allah S.W.T dpt m'bls jasa kalian semua^____^

So soon........

Bismillahirahmanirrahim....

Assalamualaikum semua~


"Sebelum kematian m'jemputku,izinkanku mengucap dua kalimah syahadah...Setelah kematianku,izinkan aku berada dlm kalangan orang2 b'iman."Ameeen...Takziah bt kak Lina (housemate) & keluarga d'ats permergian ibu t'cinta buat selama-lamanya.Semoga roh d'tempatakan dlm kalangan orang-orang yg beriman.Al-fatihah :')


SO SOON..........

By : Maher Zain



Every time I close my eyes I see you in front of me
I still can hear your voice calling out my name
And I remember all the stories you told me
I miss the time you were around (x2)
But I’m so grateful for every moment I spent with you
‘Cause I know life won’t last forever

Chorus:
You went so soon, so soon
You left so soon, so soon
I have to move on ’cause I know it’s been too long
I’ve got to stop the tears, keep my faith and be strong
I’ll try to take it all, even though it’s so hard
I see you in my dreams but when I wake up you are gone
Gone so soon






Night and day, I still feel you are close to me
And I remember you in every prayer that I make
Every single day may you be shaded by His mercy
But life is not the same, and it will never be the same
But I’m so thankful for every memory I shared with you
‘Cause I know this life is not forever

CHORUS
There were days when I had no strength to go on
I felt so weak and I just couldn’t help asking: “Why?”
But I got through all the pain when I truly accepted
That to God we all belong, and to Him we’ll return, ooh


Friday, July 6, 2012

Sweetnya mereka :)

Bismillahirrahmanirrahim....


Assalamualaikum semua~


Syukur alhamdulillah...msh d'beri kesempatan lagi utk mencoret-coret kat dlm blog ini.Minggu ni lagi stress!Yeah,lagi stress sbb data x analyze lagi,discussion,conclusion,introduction yg entah kemana untuk research presentation Selasa ni.Fuhhhh...tarik nafas dalam.....LEPASsssssssssssssss....(lega sket).


Researchku m'jadi haru-biru d'sbbkan aku yg "b'praktikal" jauh dari supervisor kesayangan.Bila dah kembali pulang ke campus t'chenta,supervisorku pula yg bercuti.AyOokk,mcm mana nak analyze data ni.Poning den.Risau hati ni x siapa pun yg tahu,menangis?Usah d'tya m'mandangkan hari yg nak kena present semakin dekat.Tapi,apa boleh buat.Hidup mst d'teruskan.Kalau boleh sembunyi dlm gua x keluaq2,dah lama aku sembunyi ok :)


Lupa plak nak inform,viva last week,alhamdulillah...Went well!Siap kena perli2 lagi tu."Hartini bdk baik,report bt sndri sbb dia jarang on fb"-ayat ni aku dah translate versi aku la.T'baek Dr.khai.Makan dalam Ooooo.Majuk x mau on fb setahun la.Apapun,alhamdulillah.Lectrers semua sempoi2 time viva.Harap2 time presentation research nanti pun  begitulah....

Haishh...byk plak aku mengarut kat sini,padahal kerja byk lagi menanti.Sebelum tu,tgk ni dulu : 








YA ALLAH,SWEETNYA MEREKA BERDUA :)


JELEZ OK!!!!BYE~



p/s : Allah S.W.T dah tetapkan mana yg t'baik utk kita,mungkin belum tiba masanya lagi.All the best kwn2 utk rearch presentation nanti :)


Monday, July 2, 2012

Bila kita stress...apa harus kita lakukan?

Bismillahirahmanirrahim....


Assalamualaikum semua~

STRESS!Hnya 1 perkataan ini mampu d'katakan buat masa sekarang.Byk benda nk d'setelkan.Ya Allah....Viva,bsok pagi.Al-maklumlah nama start dgn huruf H.Geng awal2 la kami.Uhuhu.X Prepare apa2 pun lagi.Hnya...... Log book done!Report?NOT DONE!!!!Uhuhuhu...sempat k?nak study n tgk2 balik utk viva lagi...Alhamdulillah...ada nasihat from my youngest sis yang boleh menenangkan diri ini : 




Saat mata kita terlalu berat untuk menatap, dan kaki kita mulai lelah untuk berjalan, bahkan otak kita tak sanggup lagi berfikir..

Maka "TAWAKAL" lah satu-satu nya yang bisa kita lakukan.. :)


GOOD LUCK FOR YOUR VIVA KAWAN2^_^

Wednesday, June 20, 2012

PERINGATAN utk diri sendiri :')

Bismillahirrahmanirrahim.....

Assalamualaikum semua~

Log in fb...seketika t'pandang status along aishah ashiyya.

Terfikir sejenak.........

Mmg benar apa yg d'perkatakan :')



Iblis itu terlalu pandai...

Menipu manusia, haji dan lebai...

Didatangkan nafsu berbagai-bagai...
Seperti hujan jatuh berderai...



Jangan bimbang andai diri kita tak rupawan...

Tapi bimbanglah andai akhlak kita jadi murahan...
Jangan bimbang andai kita belum berpasangan...
Tapi bimbanglah andai kita belum mendapat cinta daripada Allah...



Muhasabah diri.....Thanks for sharing along!!!



Saturday, June 2, 2012

JUNE........


Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum semua~

WELCOME JUNE n GOODBYE MAY!!!!!!

Cepat sungguh masa berlalu...Besok,msuk new department-Surgical Department.B'siap sedialah mental dan fizikal.Dgr cerita surgeon2 kat snie garang2.Hmmm.....CUAK juga.

BYE medical department!Byk jg dapat belajar terutamanya masa kat CRW.(CRW under medical?Sebenanrnya wad jantung,tapi kami masuk jg!).Thanks to cardiologist Dr.B yg banyak mengajar kami.Sampai t'sentap2 hati ni.Uhhh..sungguh menusuk kalbu.Seketika,di hadapan patient2,para doktor.nurse2,aku terpukul dgn kata-kata itu."Aku umpama org buta yg memegang gajah".BANYAK ILMU yg harus aku pelajari."Don't be a quarter or half doctor in future".Thank you again doc :")

3 MORE WEEKS to go n then goodbye HSB..see u again.Lalalala~(mampus la!!!!research,log book n report semua x setel.BERUBAH la tnie Ooiii!!!)

Ok,jumpa lagi di kemudian hari!Semoga hari ini lebih baik dari semalam dan hari-hari yg mendatang lebih baik dari yg sebelumnya~ ^^




Sunday, May 27, 2012

Menjemput Bidadari

Disebabkan sekarang musim cuti sekolah. Errr, kenapa dengan musim cuti sekolah? Adalaaaa...hehehe...musim cuti sekolah bersamaan jugak musim kenduri. Jadi, nak kongsikan sebuah lagu, Menjemput Bidadari.

Macam lagu nak syahid kan? Tapi sebenarnya bukan lagu nak syahid, tapi lagu ni macam kisah lebih kurang seorang lelaki yang dah menyiapkan dirinya, nak jemput bidadarinya means bakal isterinya. Nak jemput melangkah bersama-sama ke gerbang perkahwinan, mencapai redhaNya bersama.

Dipersembahkan, Dani Setiawan dengan lagunya Menjemput Bidadari

Bila yakin tlah tiba,
Teguh didalam jiwa
Kesabaran menjadi bunga

Sementara waktu berlalu
Penantian tak berarti sia sia
Saat perjalanan adalah pencarian diri

Laksana Zulaikha jalani hari
Sabar menanti Yusuf sang tambatan hati
Dipenantian mencari diri
Memohonkan ampunan dipertemukan

Reff
Segera kan kujemput engkau bidadari
Bila tiba waktu kutemukan aku
Ya Ilahi Robbi keras ku mencari diri sepenuh hati
Teguhkanlahku dilangkah ini
Dipenantian hakikat diri
Dan izinkan kujemput bidadari
Tuk bersama menuju Mu sepenuh hati...

Kini yakin tlah tiba
Teguh didalam jiwa
Kesabaran adalah permata

Dan waktu terus berlalu
Penantian tak berarti sia sia
Saat perjalanan adalah pencarian diri

Laksana Adam dan Hawa
Turun kebumi terpisah jarak waktu
Dipenantian mencari diri
Memohonkan ampunan dipertemukan

Bidadari tlah menyentuh hati
Teguhkan nurani
Bidadari tlah menyapa jiwa
Memberikan makna

Abaikan 'by syamnuriezmil' tu...ni version Cik Epal Hijau okeyyyy... ;)

Sunday, May 13, 2012

It's ok Man Utd :)

Bismillahirahmanirrahim....

Assalamualaikum semua~

Agak frust malam ni.But it's ok.Next season cuba lagi!Glory2 Man Utd.To papa Ferguson,belilah striker baru yg mantap ya.Smoga kekalahan ini d'jadikan pengajaran kepada kita semua :)

Hmm....Mula2 excited!!!Ingat Man Utd menang sbb Man City-QPR,1-2.Tup2 jd 3-2.Uhh..menyedihkan.Xpalah,xda rezeki.kepada sesiapa sahaja yg nak mngutuk2 Man Utd.Nah,amek nie : (kecuali penyokong Man City la).Apapun,congrates Man City,anda memang layak utk menang!!!!!

"pusing2 duk manchester gak trofi epl, bukan di stamford bridge, bukan di emirates, jauh lg la klau anfield.. adat prtndingan"-pinjam status kwn aku yg study kat Sunderland.I loike :)



Monday, May 7, 2012

Hye2 Ward 3B



1st Day at Medical Department
Ward 3B ( Kenanga)
History taking & Physical Exam!!!!
Byk lagi perlu belajar..
ALHAMDULILLAH
Doctor2 n SN baik2 belaka :)


FIGHTING kwn2...Don't worry!Dr.A ada xD



Monday, April 30, 2012

Kisah Cinta Antara Kita

Ketika cinta kini hadir tidaklah untuk Yang Maha Mengetahui saat secercah rasa tidak lagi tercipta untuk Yang Maha Pencipta izinkanlah hati bertanya untuk siapa ia muncul dengan tiba-tiba.. mungkinkah dengan redhaNYA atau hanya mengundang murkaNYA..

Jika benar cinta itu kerana ALLAH maka biarkanlah ia mengalir mengikut aliran ALLAH kerana hakikatnya ia berhulu dari ALLAH maka ia pun berhilir hanya kepada ALLAH..

" Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran ALLAH." (QS. Adz Dzariyat: 49)

" Dan kahwinkanlah orang-orang yang sendirian diantara kamu, dan orang-orang yang layak (berkahwin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin ALLAH akan memampukan mereka dengan kurniaNYA." (QS. An Nuur: 32 )

" Dan diantara tanda-tanda kekuasaanNYA ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikanNYA diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir." ( QS. Ar Ruum: 21 )

Tetapi jika kelemahan masih nyata dipelupuk mata maka bersabarlah.. berdoalah.. berpuasalah..

" Wahai kaum pemuda, siapa saja diantara kamu yang sudah sanggup untuk menikah, maka menikahlah, sesungguhnya menikah itu memelihara mata, dan memelihara kemaluan, maka bila diantara kamu belum sanggup untuk menikah.. berpuasalah, kerana sesungguhnya puasa tersebut sebagai penahannya." ( Hadis )

" Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk. ( QS. Al Israa': 32 )

Cukup cintai dia dalam diam..,
Bukan kerana membenci hadirnya.. tetapi menjaga kesucinnya bukan kerana menghindari dunia.. tetapi meraih syurgaNYA bukan kerana lemah untuk menghadapinya.. tetapi menguatkan jiwa dari godaan syaitan yang begitu halus dan menyelusup..

Cukup cintai dia dari kejauhan..,

Kerana hadirmu tiada kan mampu menjauhkannya dari ujian.. kerana hadirmu hanya akan menggoyahkan iman dan ketenangan.. kerana mungkin sajakan membawa kelalaian hati-hati yang terjaga..

Cukup cintai dia dengan kesederhanaan..,

Memupuknya hanya akan menambah penderitaan.. menumbuhkan harapan hanya akan membumbui kebahagiaan para syaitan..

Maka cintailah dia dengan keikhlasan..,

Kerana tentu kisah Fatimah dan Ali Bin Abi Talib diingini oleh hati.. tetapi sanggupkah jika semua berakhir seperti sejarah cinta Salman Al Farisi..??

".. boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. ALLAH mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui." ( QS. Al Baqarah: 216 )

" Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki-lelaki yang keji, dan lelaki-lelaki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki-lelaki yang baik dan lelaki-lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezeki yang mulia (syurga)." (QS. An Nuur: 26 )

Cukup cintai dia dalam diam dari kejauhan dengan kesederhaan dan keikhlasan..

Kerana tiada yang tahu rencana Tuhan.. mungkin saja rasa ini ujian yang akan melapuk atau membeku dengan perlahan..

Kerana hati ini begitu mudah untuk dibolak-balikkan.. serahkan rasa yang tiada sanggup dijadikan halal itu pada Yang Memberi dan Memilikinya.. biarkan DIA yang mengatur semuanya hingga keindahan itu datang pada waktunya..

" Barangsiapa yang menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga ." (Umar Bin Khattab ra)

~ Pilihan ALLAH itu yang TERBAIk ~

Semoga bermanfa'at.insya Allah
Bilamana catatan ini dirasa bermanfaat bagi Para Sahabat ?
Maka Sebarkanlah dgn cara klik tombol "share/bagikan" dibawah catatan ini,
semoga membawa PERUBAHAN ke yang lebih baik bagi Bangsa ini & menjadi amal jariyah bagi kita semua,aamiin... :-)

"Barang siapa MENUNJUKKAN pada KEBAIKAN ,

maka baginya PAHALA seperti orang yang MELAKUKANnya ." (HR.Muslim)

Sesungguhnya hamba lemah tanpa Petunjuk_MU,

Hamba buta tanpa bimbingan_MU,

Hamba cacat tanpa Hidayah_MU,

Hamba Hina tanpa Rahmat_MU,



Ya Allah....

Kuatkan Hati dan semangat Hamba,

Tabahkan Hamba menghadapi segala Cobaan_MU,

Jadikanlah hamba kelak,sebagai Istri yang di senangi Suami,

Bukakanlah hati hamba untuk menghayati Agama_MU,

Bimbinglah hamba agar menjadi Istri yang sholehah...

Hanya pada_MU Ya Allah...

Hamba mohonkan segala harapan,Amiin Ya Robbal'alamiin...


"Ya Allah, kurniakanlah kepadaku pasangan dan zuriat penyejuk di mata, penawar di hati wa muttaqi na imama...
Ameen ya Robb..."

Sunday, April 29, 2012

Jangan D'ucap Selamat Tinggal.....

Bismillahirahmanirrahim~

Assalamualaikum semua.....

"Setiap yg terjadi pasti ada hikmahnya".Aku yakin dgn kata-kata itu!!!!(merujuk kepada kes Hospital Sg.Buloh tu)....

Hampir sebulan di A+E.Nice and great experience!Berat plak hati ni nak tinggalkan A+E.Sebab semua orang kat snie mostly baik-baik belaka.Byk bnda aku dah blajar..(Katanya berat hati nak tinggalkan A+E,tapi....lain plak jadinya.Tersilap tgk tarikh,semangat m'daftarkan diri kat Medical Department,rupa-rupanya msh ada seminggu d' A+E..malu xtaw nak kata la kan..Bsok nak bt muka slumber badak dah la :)

Log book in progress.Thesis?AiyOoo..x sentuh lansung.Lps key in data hari tu,terus aku campak tepi.Xmau tgk dah.Bila nak sambung bt balik nie?+.+"

Someone bg nasihat kat aku,"bila dah jd dokter nanti,be nice to all people,x kisah la orang pangkat yg lbh bwh or yg b' pangkat lbh tinggi drpd kita,jgn biar diri kita d'benci d'sbbkan keegoan kita"Pengalaman itu yg penting sebenarnya.Insyaallah,akanku ingat kata-kata ni sampai bila-bila.Byk yg aku dah pelajari kat snie,cara nak bercommunicate dgn orang dgn cara yg sopan,cara nak bertegur sapa dgn patient n waris-waris,cara nak minta tlg dan lain-lain lagi.Sbg pelajar,aku x suka bila d'tengking or d'marahi.Gunalah bahasa yg elok,tegurlah dgn cara yg baik.Barulah semua buat kerja tanpa stress kan?

Apapun,TAHNIAH kepada diri sendiri kerana telah BERJAYA "set line" and bt venipuncture wpun dgn tangan yg agak terketar-ketar.Thanks to sahabat2 yg memberikan kata-kata semangat di sisi aku.Thanks to PPW n Dr.Tarmizi also!Haha..."Pakcik,nak cucuk sket nOo".Pap!!!(bunyi mcm nie k?Over kan...).Ok berjaya dan aku x rasa sakit lansung!Hahaha!Best jg amek darah orang kan?Hehe..Praktice make perfect..Bak kata-"nasihat" dari seorang senior AMO,"biarlah seorang patient saja yg sakit (merujuk kepada kes cucuk mencucuk tadi,jgn biarkan yg 100 or 1000 patient yg mendatang sakit semuanya (akibat xda skill nak set line,cucuk seribu kali pun darah x tubit lagi,over smpai 1000 kali kan..).Biarlah seorang patient yg mati,jgn biarkan yg 100 atau kesemua patient yg mendatang mati.Asalkan kamu dapat belajar dan x mengulangi kesalahan tersebut d'kemudian hari.-(ayat sebelum ini adalah perumpamaan,x berkaitan antara yg hidup atau yg telah mati).Thanks En AMO yg baik hati :))

Tinggal lagi beberapa hari lagi d'A+E.Harap boleh bertambah lagi ilmu d'dada.Teringin nak ikut ambulance call (maybe ke lokasi kejadian,tapak kemalangan).Semoga hajat d'hati d'makbulkan.Ameen..Uhhh..dah 4.35am??????????Aku x tdoq lagi.Harapan la kalau nak bangun akn.Rasa mcm x pyah tdoq dah la kot.P hospital dgn mata panda.Baru comel.Hehe :))

Akhir kata...."Bye2 A+E n hye2 Medical Department" xD


Wednesday, April 11, 2012

Emergency Oooh emergency.....

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum semua~

Minggu ni agak memenatkan.X mcm minggu lepas.Sakit kaki.Baru 3 hari.Rehat sehari.Akan sambung esok hari.Ohhh Accident n Emergency Department.Hari2 patient datang dgn complaint yg berbeza-beza.Ada yg chest pain,sukar bernafas.Ada yg kencing manis,smpai kaki dah kena potong.Ada yg kidney failure,fluid overload.Ada yg sakit kulit satu badan.Sian makcik tu.Betapa menderita hidupnya.Aku yg melihat ni pn terseksa.Ada plak yg kena diabetic ketone acidosis,msh budak lagi.Ada yg accident (byk kes jg la),patah sana-sini.Ada yg hypertension.Mcm-mcm penyakit la.Best mmg best.Tgk apa yg dokter bt,nurse bt.Dgr mcm mana dokter ambil "history taking".Ohh,t'tba dokter tu srh aku bt."Adik,clerk patient nie,saya nak dgr".Errr....dgn suara yg slow aku pun memulakannya.."makcik nama apa?Umuq brapa?Makcik mai ni sebab apa?Rasa sakit mcm mana?Berdenyut-denyut ka mcm mana?Ada demam x?Penat?Pening2"Hmm...mcm2 lagi lah aku tya dgn x confidentnya.Takut salah.Nsb Yiko (budak 5th Year Medic dri Nottingham University tu byk tlg aku),kalau x,habislah....

Hmm....Selalu aku follow jer nurse-nurse tu bt kerja.Aku ni kan "peramah" sket.Mulut potpet tya itu ini.Nasib lah nurse praktikal dari Murni n Lincoln University baik2 semuanya.Sudi mengajar kami.Yiko pn baik,byk beri tunjuk ajar.MA aka pembantu pegawai perubatan pun baik-baik belaka.(tapi ada setengah student MA mcm "kerek" sket)Dokter mcm susah sket nak ajar,tapi kalo kami bertya,ok jer.Dokter2 kat sini busy sbb byk patient.Tambah-tambah hari Ahad.Mcm dah ada kenduri kahwin dah aku tgk.Sana-sini smua pesakit.Mmg menarik!!!

Yellow zone tempat selalu aku lepak.Sbb banyak patient kat snie.Red (rhesus) zone aku p jg.Jenguk2...Procedure room aku p jg,tgk mcm mana MA jahit kepala orang accident,"cuci "kaki" patient kencing manis.Obeservation room (wad pemerhatian) aku just jenguk,x lama kat situ,just hantar patient.Secondary Triage aku pn p jg.Snie utk tapisan pesakit.Lepas primary triage,patient akan ke secondary triage.Kalau yg mana chronic,patient akn terus d'hantar ke yellow or red zone.Asthma zone,aku x sempat nak join the team lagi.Akan melawat di kemudian hari :)

Dalam minggu nie : Ada beberapa "case" yg menarik perhatian aku..

1.Aku join the team bt cpr kat patient!Real patient!Bkn patung oke.Hnya tuhan yg tahu mcm mana perasaan aku time tu.Jantung aku berdenyut kencang.Patient tu VF-ventricular fibrillation kalo x silap.Time aku smpai tu,diorang da start bt cpr.Sungguh,rasa mcm kat dalam movie plak dah time tu.Patient no pulse,sbb tu kena bg cpr n shock (yg electric shock).Aku time tu dah seram sejuk,nak try ke x try,p balik yellow zone.Ambil glove.Sesampai kat red zone,aku pn bt la chest compression.X lama lps tu,pulse patient tu da ada balik.So,stop bt cpr.Patient still koma.Hari ni cuti,so aku xtaw la apa dah jadi dgn uncle tu.Badan patient agak besar.Msh teringat bunyi bila chest dia kena compress.Semoga uncle tu panjang umur.Pengalaman yg x bleh dilupakan...Hope for the 2nd CPR.Lps ni kena rjn2 jenguk red zone :)

2.Patient mai dalam keadaan mabuk.Seorang lelaki muslim.Umur lbh kurang 20-an.Bau arak sgt busuk.Patient ni sblm dah pernah kena admit dah dgn baju,seluar jean n tali pinggang yg sama.Kali ni kes "kena pukul" time mabuk.Rasa kesal dan sedih kerana dia seorang lelaki Muslim.Semoga dia berubah suatu hari nanti.Dalam dok mabuk n sakit tu,boleh plak dok bt "phewiit-phewitt".Bengong la.Patient ni agak agressive,so kena ikat dia kat katil lps ambil darah n vital sign dia...Rupa-rupanya dia HIV +.Selamat aku pakai glove time tu.Bising amat patient ni dalam ward.Dok meracau-racau.Bahasa siam pun ada.Yg aku ingat dia ada sebut "nan","Boboi",pergi mampus la" n mcm-mcm lagi larh.Nak tergelak pun ada bila aku tgk patient nie.Bila dia tidoq,aman sket dunia...

3.Tgk pre-mature baby kat red zone.Kecik sgt baby tu.Teriak pn bunyi x kuat.Semoga panjang umur wahai si kecik.Sat ja baby tu kat red zone,pastu dah d'hantar ke NICU.

Rasa mcm byk lagi nak cerita.TAPI...masa x m'izinkan.Dah pukul 1 pagi dah.Esok aku "kerja".X bangun mampus aku...Emergency,here I come.Harap boleh blajar byk lagi bnda kat sini.Hujung minggu ni,on-call dgn specialist Dr.X.Harap x disoal dgn soalan-soalan maut...

K,gunite!Semoga hari ini lebih baik dari hari semalam :)


Friday, March 30, 2012

Clinical Attachment begin~

Bismillahirahamanirrahim~

Assalamualaikum semua.....

Dengan nama yg Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.Syukur alhamdulillah.Setelah pelbagai rintangan yg dilalui utk mendapatkan tempat utk clinical attachment (praktikal),akhirnya aku dan 2 orang lagi kwn baik aku,ain n zati berjaya menempatkan diri di Hospital Sultanah Bahiyah,Alor Star.Kat IPR pun dapat,last minit minta,alhamdulillah dapat(x rugi bersusah payah naik train ke IPR sbb nak hntr surat permohonan).Tapi dah d'tolak..dan d'isi oleh kwn2 yg blum dapat mana2 tempat lagi.Balik kampung la lagi best kan??Yay!Thanks bebanyak to my oppa yh hensem,amgg yg bersusah payah membantu kami naik turun pejabat + jmpa dgn t.pengarah.Kami sgt2 berterima kasih oppa!!Harap2 dpt posting kat Accident and Emergency,dpt follow doc yg hensem lagi baik hati (kasi bodek dia sikit).Hihi..Apapun department yg kami dpt,kami terima!Harap sgt dpt belajar apa yg x dapat belajar dgn jelas sebelum ini..


Tempat idaman medical student?(mula2 jer kot,lepas tu...hospital itu harus dijauhi :))


Sedikit nasihat dan pesanan dari doc2 kesayangan.....

Dr.Ammar ckp : "Bila praktikal,awak akn nampk sendiri benda tu berlaku depan mata,so lebih senang nak ingat la".(Dr Ammar ckp dlm bahasa Inggeris tapi aku dah translatekan,nanti ada plak yg pelik Dr.Ammar pandai ckp bahasa Melayu,setahu kami dia pandai ckp Terima Kasih jer) ;)

Dr.Sami jg byk bagi advice,dia ckp msuk ke hospital ni kena rajin bertanya,even simple thing yg kita x tahu pn kita kena tanya.Certain doc mmg akan m'mandang rendah pada kita,apa nie,physical exam of cranial nerve yg senang tu pun x tahu?So,kita kena sabar,tanya dan belajar.Ilmu dgn siapa2 pun kita boleh belajar,x semestinya dgn doc sahaja.Nurse2 kat situ pun boleh membantu kita.Rajin study!Kena mantap anatomy,physio and pharmaco.Itulah pesanan dr.Sami kpd kami..ECG,IV injection,wound dressing,history of Sultanah Bahiyah-semua ni kena ambil pusing.Dr.Sami dah bg amaran awal2.Kalau dia tanya time viva nanti mati aku...



Me?Haha!


Mampukah kita menjadi sahabat baik selepas ini?


Thank you doc for the advice!Harap sgt dapat bt yg TERBAIK utk clinic attachment ni.Rasa mcm kurang ilmu lagi.Harus tabah dan kuat semangat!Kalau kena marah n tengking,harap sgt la air mata ciktnie x mngalir kat situ jgk.Ya Allah...kuatkanlah semangat kami dalam menempuh hari2 yg mendatang.Besok akan kembali ke kampung halaman bersama-sama zati n ain.Sedih jg nak tinggalkan Shah Alam,berat hati nak tinggalkan adik yg sorang ni kat snie.Mcm mana dia nanti?Siapa nak temankan dia,bw dia jalan2,gaduh2 dgn dia,buli Mia?Huhuhuhu...Memang aku bkn kakak yg baik,tapi aku sayang adik aku taw.Aku sayang semua ahli keluarga aku.3 bulan,harap dia boleh hidup dgn baik d'snie.Sunyi tu mmg x d'nafikanlah kan..(Eh?Dia xda apa2,aku plak yg lebih2 +.+")


2nd April 2012......Start our clinical attachement!!!!


Kepada semua batchmate,ALL THE BEST ya di tempat masing2!!!FIGHTING!!!

Will miss all of u.Goodluck! :)


Hmm....am i too excited?+.+"

Ok.Fine.Bye~



GOODLUCK KAWAN2!!!!!!




Sunday, March 25, 2012

Kisah Aku,Semut dan Gajah ^^



Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum semua~


Gambar sekadar hiasan.Sumber : Google Image



"Semut yg jauh nampak,gajah yg di depan mata x nampak"Hmm..apakah itu?Blur seketika.Mmg ini adalah tentang hati dan perasaan.Tapi aku blur.Ada gajah kat depan mata aku ni?Siapa ya?X nampak pn!!!!(atau pura2 x nampak)Mmg mendalam ayat kat ats tu,mula2 x dpt nak "tangkap" apa yg ingin diperkatakan.Tapi,seriously,smpai sekarang aku confius dan pelik!"Gajah"???? =.+"


Hmm..berat sungguh hati ini nak lepaskan si semut yg kecil ni supaya hilang dari pandangan.Hati dah suka kan.Acecece..Nak bt mcm mana.Msh x dpt nak lupakan "Ustaz Amirul" aku tu haaa.hehe..."Kerana peribadimu,aku terpesona"Semoga kamu berbahagia Ashraf Muslim aka Ustaz Amirul.Lama x dgr cerita.Kat fb pn jarang update.Cuma baru2 ni keluar paper,"peminat fanatik Ashraf Muslim berpura-pura sakit sbb nak jmpa dia".Ohh.....yg pastinya itu bukan aku ya!Cukuplah sekadar melihat photo2nya..Ya Allah,smoga jodohku nanti ada iras2 Asyraf Muslim,perwatakannya,peribadinya,senyumannya,lagi2??Semua2 larh..Uhh..dah2 la berangan cik tnie Ooiii!!OK!Kembali ke alam nyata :)


Baik semut mahupun gajah,aku harapkan ianya terbaik buatku.Tapi,janganlah memaksa aku,takut pintu hatiku akn tertutup buat selamanya utk si gajah.(sekali lagi,siapa gajah?Aku pun x taw!Huhu)Wahai semut yang kecil,semoga kita terus teettttttt.Ini adalah rahsia.Hanya aku dan DIA yg tahu :')


Ok,smpai snie sahaja Kisah Aku,Semut dan GAjah pada hari ini.Setiap apa yg terjadi pasti ada hikmahnya.Berat badan aku bertambah 3kg pn pasti ada hikmahnya kan?"Budak Mok @ Tembun"?Akan ku pastikan panggilan itu tidak lagi keluar dari mulut2 abg kesayanganku :)



" Jangan malu utk dekat dgn Allah kalau diri penuh dgn dosa"-Ashraf Muslim@Ustaz Amirul^^